pondělí 3. března 2014

Řízení kombinovaného bojleru

Týden před vánoci 2010 vyšlehl plamen z našeho nepříliš starého bojleru Gorenje a padlo rozhodnutí koupit nový, místo opravy stávajícího. Ten nám nevyhovoval:
- kapacitou (80 l), 
- ztrátami (na povrchu býval krásně teplý, energetická třída na štítku "G"
- nemožostí připojit ho k ústřednímu topení
- nedostupností náhradních dílů

Zejména ty náhradní díly mě donutily k radikálnímu řešení - co je platné, že vám stačí v bojleru chybí součástka za pár stovek (spirála, nebo termostat), když ji nejste schopni v nejbližším okolí zakoupit a hrozí vám prožít svátky bez teplé vody. U domácího výrobce předpokládám lepší zásobování.

Padla volba na klasiku  - Dražice OKCE 160. Příkon 2 kW, možnost připojit ohřev z ústředního topení.

V té době jsme provozovali ústřední topení s kotlem na uhlí, takže kombinovaný bojler byl jasná volba. Tím spíš, že pro něj v koupelně čouhaly nevyužité trubky ústředního topení. Původně v domě kombinovaný bojler byl, ale když dosloužil, předchozí majitelka (žila v domě sama) ho bohužel nahradila čistě elektrickým 80l Gorenje.

Jak známo, teplo z uhlí je levnější než z elektriky a v topné sezoně je tedy hřích ohřívat TUV elektrickým proudem.

Problém bylo řízení. Z domu mých rodičů mi bylo známo, že kombinovaný bojler je super věc, ale jeho ekonomika selhavá na nedostatečné automatizaci provozu a "nedisciplíně uživatelů." Bojler se večer nahřál z kotle, přes noc se přestalo topit a obsah bojleru se vybil zpátky do UT. Ráno byly radiátory vlahé, voda v bojleru studená. Podobné byly zkušenosti z mého okolí.

Bylo tedy zapotřebí navrhnout příslušnou automatiku, která zajistí, aby se bojler nabil, když je voda v UT teplejší než voda v bojleru a zároveň zabrání jeho zpětnému vybití do UT v době, kdy se přestane topit. Požadavkem bylo také minimální nutnost uživatelských zásahů.

Varianta A - nic neautomatizovat, dosatit pouze zpětnou klapku do teplé větve a nabíjení ovládat ručně. To jsem zavrhl, byť je toto řešení často doporučováno. Problém je v tom, že sice zamezí samotížnímu vybíjení, ale neumožňuje maximální využití kapacit bojleru. Například, topím-li v kotli na 75°C, bojler se mi nahřeje na teplotu blízkou 75°C. Když přestanu přikládat v kotli, teplota v UT klesá, ale čerpadlo stále točí, dokud ho při nějakých 50°C nevypne příložný termostat na kotli a bojler ohřívá zpátečku a tedy se naprosto zbytečně opět vybije na 50°C.  

Varianta B - příložný termostat na potrubí k radiátoru a elektroventil, který sepne, když se bude v radiátorech alespoň 60°C (nebo kolik, to je otázka) a zároveň dojde k blokaci elektrického nabíjení. Stejný problém jako v variantě A.

Varianta C - Rozdílový termostat se solárních systémů, čidlo v bojleru a na trubce k radiátoru, elektroventil a blokování el. nabíjení při topení. Nejúčinnější nabíjení, ale spotřebovává elektřinu a něco stojí.

Varianta D - termohlavice hlídající teplotu zpátečky, tzv. RTL ventil. Provoz zcela bez elektřiny. Neřeší blokaci el. nabíjení. 


Po diskuzi na Bastlírně a hledání na internetu padla volba na maximalistickém řečení ve Variantě C, pro kterou jsem sehnal na míru šité, hotové řešení.

Euroster 11 B 

 

Euroster 11 B

Instalace a cena

Protože bojler je v koupelně, daleko od kotle, čidlo teploty kotle jsem připevnil na trubku, která vede k radiátoru v koupelně. Druhé čidlo jsem vložil do jímky bojleru.

Regulátorem spínám servoventil "při napětí otevřeno."


Připojení bojleru včetně servoventilu: 3850,-
Regulátor včetně poštovného: 1200,-


Zkušenosti s provozem


Je to výborná věc. V topné sezoně vždy ohřátý bojler, nikdy se nevybije a navíc jsem získal v bytě přehled o teplotě kotle - při přetopení začne euroster varovně blikat. 

V současnosti je už zařízení mimo o pravidelný provoz, s novou kotelnou jsme ohřev teplé vody vyřešili výměníkem v akumulační nádrži a kombinovaný bojler se možná bude stěhovat na nové působiště.

Na tomto blogu jsem našel článek s velmi podobnou instalací, autor se inspiroval také ve zmíněné diskuzi na Bastlírně.   




2 komentáře:

  1. Já jsem v tomhle zastánce takového řešení na půl cesty. Automatizace je určitě fajn. Člověk má jakous takous jistotu, že když odjede na dovolenou, tak se mu dům postará sám o sebe. Na druhou stranu ale musí být dostatek prostoru do celého systému sáhnout. Třeba v rámci udržování teploty vody by měl být dostatečně uživatelsky přívětivý termostat, aby si člověk mohl sám nastavit, na kolik chce vodu ohřívat.

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme předělávali topení ve starém domě a bez bourání podlahy jsme se neobešli. Topení bylo rozvedené do radiátorů a to už jsme nechtěli. Vybourali jsme staré betony v podlaze, natáhli jsme hadice na topení, zalili betonem a navrch jsme dali vinyl , tak teď už jsem s topením spokojená.

    OdpovědětVymazat